fredag 10. januar 2014

Linotrykk

De siste ukene har vi jobbet med linotrykk.

Det første vi gjorde, var å finne et bilde som vi skulle bruke som utgangspunkt. Det måtte være i svart/hvitt, hvor de hvite feltene skulle skjæres ut. Derfor gjorde vi slik at bildet vi skulle bruke hadde minst mulig hvitt for å spare oss for mer arbeid. Dette gjorde vi i Photoshop, og filtereffekten finner man på Filter --> Stamp. Bildet måtte også speilvendes.

Vi printet ut bildet i A5, og fant en linoplate som vi tilpasset formatet på bildet. Rundt denne platen lå vi blåpapir, og deretter bildet over der. Jeg festet alt med teip, så det skulle holde seg fast mens jeg gjorde neste steg, som er å tegne over alle de hvite områdene. Blåpapiret gjør at det jeg tegner på papiret overføres til linoplaten som ligger under. Når dette var gjort tok jeg av alt av papir og satt igjen med linoplaten. Der hvor vi hadde tegnet, skulle skjæres ut på arbeidsrommet. For å gjøre skjæringen lettere, la vi linoplaten på en varm plate slik at den ble mykere og enklere å forme og skjære i. Når jeg var ferdig med å skjære ut, var det på tide å begynne å trykke.

Under og etter utskjæring av linoplaten. 
Til trykkingen trengte vi maling, en glassplate og en valse. Vi tok en malingsklatt på glassplaten, og rulte over den med valsen slik at malingen ble tynn og jevn. Deretter malte vi over linoplaten med valsen. Den svarte malingen vil da ikke legge seg der man har skjært ned i platen, som tilsvarer de hvite områdene på bildet man hadde som utgangspunkt. Herfra må man være kjapp, slik at malingen ikke tørker før den skal i trykkpressen.


Bilder fra male og trykkeprosessen


































Man legger linoplaten på et hvitt ark på trykkpressen, med et hvitt ark over seg. Det er flere lag med ark og plater som legges over, slik at det blir trykk ned på linoplaten. Når man har hatt trykkvalsen over linoplaten, kan man fjerne ark og plater og beholde det hvite arket man lå først over platen. Da har du trykket ditt. Deretter gjenstår det bare å tilføye signaturen til bildet, lage en ramme til det, scanne det inn og eventuelt ta flere trykk. Jeg hadde ett prøvetrykk, og to ferdige resultater.
Prosessbilde 
Signatur 
Til venstre ser vi mitt første prøvetrykk. Til høyre er det ferdige resultatet, med signatur og ramme rundt.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar